Recreatie

Recreatie in de regio van Robiniapark

Wandelen en fietsen

Robiniapark zelf is een oase van rust, maar ook een uitstekende uitvalsbasis om het heuvelachtige groene achterland te verkennen. Er zijn wandel- en mountainbikeroutes uitgezet: tochten met een hoog ‘zwerf’-gehalte, ver van de massaliteit. Kaarten om zelf te printen zijn verkrijgbaar via het informatieadres van Robiniapark: info@robinipark.nl.

Wijn

Lokaal kan er wijn geproefd worden in de kelder van de Turul Pince in het centrum van Szólád en nog authentieker: bij particulieren thuis, op uitnodiging. De steile weg omhoog van het centrum van het dorp richting Robiniapark voert langs vele tientallen wijnkelders boordevol lokale kwaliteitswijn. Het hoogtepunt van de jaarlijkse dorpsdagen (begin augustus) is het volksfeest bij deze wijnkelders. Vooral de kookwedstrijden en het afsluitende vuurwerk genieten inmiddels internationale faam.

 

Zwemmen en watersport

Verkoeling en watersport in en op de binnenzee van Hongarije: de zuidoever van het Balatonmeer bestaat uit ruim 70 kilometer stranden en haventjes. Het dichtst bij Robiniapark is de oever bij Balatonszárszó met een aanbod van grote publieke stranden met alle voorzieningen tot kleine ‘achterafstrandjes’ ver van de massa. De ondiepe zuidoever van het meer bestaat vooral uit zand en wordt langzaam dieper, ideaal voor kleine kinderen. Er wordt veel gezeild op het meer; van individuele recreatie tot internationaal bekende wedstrijden.De regio kent vele bronnen waarvan Héviz aan de westkant van het Balatonmeer de bekendste is. Van een recenter jaargang is het bronbad in Igal: www.igal.hu/furdo.php (GPS: 46.54204, 17.94350). In Balatonfüred is een echt zwemparadijs te vinden: Annagora Aquapark és Wellnesspark:www.annagora.com (GPS: 46.947672, 17.872417).

 

Paardensport

Er zijn verschillende adressen waar paardensportliefhebbers hun hart kunnen ophalen: de regio leent zich voor oneindige toertochten door het glooiende heuvellandschap. In kleine groepjes kunnen er tochten gemaakt worden met paard en wagen, afgesloten met eten en drinken: een ervaring om over naar huis te schrijven. Meer informatie bij de Cseh Lovarda in het buurdorp Teleki, Rákóczi u. 60. Telefoon: +36 30 247 3130 (GPS: 46.76903, 17.82741).

Vissen en jagen

Aan de westrand van Szólád ligt een langwerpig vismeer waar liefhebbers tegen betaling hun geluk kunnen beproeven. In buurdorp Nagycsepely staat in een prachtige omgeving een vermaard jachthuis (GPS: 46.73930, 17.81598). Enkele honderden meters voor dit jachthuis ligt links van de weg een groot vismeer, fraai omgeven door heuvels en bossen (GPS: 46.73615, 17.81894).

Stedentrips

Zeer de moeite waard is een bezoek aan de mooiste stad van Midden-Europa: Budapest. Het gebied rond de twee Donau-oevers met de rijke historie, de bruggen over de rivier, de allee’s, de koffiehuizen en de passages: alles ademt de grandeur van vervlogen tijden.

De hoofdstad van de zuidwestelijke regio Pécs is culturele hoofdstad van 2010: www.pecs2010.hu  (GPS: 46.07674, 18.22798).


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>