Gevoelsafstand

Untitled-TrueColor-01Niet alleen het reizen naar Hongarije is in 25 jaar een stuk gemakkelijker geworden. Zodra ik geland ben op het vliegveld van Boedapest en de draagbare telefoon, zoals dat apparaat in het begin wel genoemd werd, uit de vliegmodus mag, stromen de berichten binnen. KPN sms’t dat bellen in het buitenland weer goedkoper is. Volgens Neelie Kroes zouden de tarieven binnen de EU binnenkort gelijk moeten worden. Als ik het terrein van Robiniapark oprijd, pakt m’n mobiel snel het wifi-signaal op. Op de schommelbank in de voortuin van het vakantiehuis direct maar even face-timen met thuis (zal vroeger wel beeldtelefonie geheten hebben). Een prachtige beeldkwaliteit dankzij de glasvezelkabel waarover we al weer een paar jaar beschikken in de regio van Szólád, een cadeau van de EU. Door deze communicatiemogelijkheden en de snelle, comfortabele manier van reizen is de gevoelsafstand enorm verkleind.

In die zin ging je in 1988 echt op reis. Op de grens van Oostenrijk en Hongarije kon je de scheiding tussen West en Oost nog ervaren. Van GSM en internet had nog nooit iemand gehoord. Naar huis bellen: een telefoongesprek werd bij een telefoniste aangevraagd en kon de volgende dag gevoerd worden. Dit veranderde begin jaren negentig snel. Er kwamen telefooncellen waar met een kaart gebeld kon worden. De mobiele telefoon veroverde Hongarije sneller dan Nederland. Op een nieuwe, vaste telefoonlijn moest na aanvraag lang gewacht worden; een mobiel was direct beschikbaar. Handig als je, met vele anderen, medio jaren negentig een bedrijfje wilde starten. De opkomst van internet verliep ongeveer zoals in Nederland, hoewel er bij gebrek aan telefoonlijnen en kabel meer ‘mobiel’ werd gesurft. Nu wordt in de steden en rond het Balatonmeer glasvezelkabel gelegd, maar ook het mobiele netwerk wordt regelmatig gemoderniseerd.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>