2e kerstdag in donker Somogy

De provincie Somogy waar Szólád in ligt, wordt in Hongarije sötét Somogy genoemd. Het duistere Somogy. Klinkt niet aantrekkelijk, zeker niet om er de laatste weken van het jaar door te brengen. Hoe anders is de praktijk (ook) deze kerstvakantie. Om half acht ‘s morgens komt de zon al op en doet z’n best om door de mist heen te breken. Al snel schijnt hij uitbundig; deze tijd van het jaar zit er natuurlijk weinig blad aan de bomen en doen de huizen op Robiniapark onze Nederlandse doorzonwoningen in de schaduw staan. Alleen als er ook nog sneeuw zou liggen, zou het licht nog intenser zijn. Elke dag zon, windstil en temperaturen net boven het vriespunt: het mooiste wandelweer denkbaar. Dus de loopschoenen maar weer aan. Via de uitgestrekte wijngaarden wandelen we naar het zuiden, kruisen de asfaltweg naar Nezde, over het karrenspoor tussen de glooiende akkers met wintertarwe in noordelijke richting. Ook de onverharde wegen, zoals die langs het huis van de lokale boswachter, zijn prima begaanbaar. Wellicht is er nog gelegenheid voor de terugvlucht naar Rotterdam om de mountainbike uit het vet te halen.

wijngaarden tussen Szolad en Nezde

nabij Nezde

karrenspoor in donker Somogy

buurtschap uit het pre-cooperatieve tijdperk

 


Reacties

2e kerstdag in donker Somogy — 3 reacties

  1. prachtig deze foto’s van de omgeving in de winter. Agelopen zomer liepen wij daar ook . Genietend van de roofvogels in de lucht de vlinders in de kleurige bloemen langs de kant. Heel wat graadjes warmer dan nu in de winter.

  2. Wat een heerlijk verslag,omdat je zelf de omgeving zo goed kent
    zie je het allemaal voor je, wij zijn zelf ook al een paar keer in de winter geweest en het vroege voorjaar en elk jaargetij is mooi, in maart gaan de bomen al weer uitlopen ,we drinken dan bij de voordeur al een bakkie buiten .We hebben er al weer zin in .
    Cees en Els van der Lugt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>